Ratkaisuja kolmeen someongelmaan

Koulutin viikonloppuna ammattiosastojen aktiiveja käyttämään sosiaalista mediaa tehokkaammin. Kun kysyin osallistujilta, mitkä ovat suurimmat vaikeudet someviestinnässä, kolme isoa ongelmaa nousi esiin. Keksimme niihin ratkaisuja yhdessä, ja nyt jaan niitä teillekin.

1. Ei ole mitään päivitettävää

Jos istut alas kymmeneksi minuutiksi ja mietit, mistä asioista voisit juuri nyt kertoa järjestösi tai yrityksesi Facebook-sivulla tai minkä kuvan voisit julkaista Instagramissa, keksit varmasti jotain. Varaa aikaa tähän pohdintaan ainakin viikoittain. Mieti vaikka lenkillä tai suihkussa, jos työpöydän ääressä istuminen ei saa ajatuksia juoksemaan. Tässä muutama kysymys pohdinnan avuksi:

  • Mitä järjestösi tai yrityksesi tekee? Oletteko kertoneet kaikista hyvistä jutuista somessa?
  • Onko teillä tulossa joku tapahtuma?
  • Mitä arjessanne tapahtuu? Suunnittelupalaveri, toimiston siivouspäivä, kahvitauko… Kuvat kulissien takaa ovat kiinnostavia!
  • Mitä voisitte kysyä seuraajiltanne? Jos et muuta keksi, kysy vaikka, millaisia julkaisuja he haluaisivat nähdä!

2. Kukaan ei julkaise mitään tai koko homma on yhden henkilön vastuulla

Tämä on yleinen ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii keskustelua. Järjestössä päivittäjiä voi löytyä vaikka hallituksesta, mutta kannattaa miettiä myös sen ulkopuolelta. Voisitteko rekrytoida aktiivisia jäseniä somelähettiläiksi? Nuori jäsen voi innostua esimerkiksi siitä, että saa somelähettilyydestä lisättävää ansioluetteloonsa. Pyytäkää myös tapahtumiin ja koulutuksiin osallistuvia jäseniä nappaamaan kuva ja kirjoittamaan muutama lause.

Kannattaa huomioida myös päivittäjien riittävä ohjeistus. Jos yhteisiä sometekemisen pelisääntöjä ei ole, on julkaisukynnys korkealla. Pelisääntöihin kannattaa kirjata ainakin:

  • Ketkä päivittävät? Jokaisella voi olla oma vastuualue tai vaikka vastuukuukausi.
  • Millaisista asioista päivitetään, millaisista ei?
  • Muistakaa myös keskustelu sekä kommentteihin ja kysymyksiin vastaaminen.

Muista, että ohjeissa on hyvä olla enemmän kannustusta kuin kieltoja!

3. En minä osaa

Itsekritiikki nousee siinä vaiheessa, kun pitäisi kirjoittaa saateteksti julkaisulle tai ottaa kuva tapahtumasta. Entä jos se ei olekaan tarpeeksi hyvä tai myyvä tai laadukas? Tämän ongelman ratkaiseminen on kaikkein vaikeinta, koska epäonnistumisen pelko on meissä niin syvällä. Muutama vinkki:

  • Järjestäkää yhteinen työpaja, josaa harjoittelette saatteiden kirjoittamista.
  • Jos et keksi pitkää saatetta, kirjoita lyhyt.
  • Kysy ennen julkaisua kaverilta, onku kuva tai teksti hyvä. Tai perustakaa sivun päivittäjien Facebook- tai WhatsApp-ryhmä, jossa tulevista julkaisuista voi keskustella (tämä voi auttaa myös kahteen ensimmäiseen ongelmaan).

Yhdessä miettiminen on ratkaisu moneen ongelmaan, yksin ei kannata tuskailla. Jos tarvitsette miettimiseen apua, olkaa yhteydessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *